Partner

Jullie zijn in verwachting en jullie krijgen daarom zorg van een verloskundige of dokter. De tijd om uitgebreid stil te staan bij de binding tussen jullie en je kindje is niet altijd aanwezig, terwijl we vanuit onderzoek en ervaring weten dat dit juist belangrijk is. Daarnaast spelen soms omstandigheden die het extra moeilijk maken een rol bijvoorbeeld psychische klachten. Doordat er zoveel kansen liggen in een goede band met je baby willen we daar samen met jou en je partner graag wat vaker bij stil staan. Binnen het project Connect2Grow zijn hier verschillende momenten en manieren voor, zoals (korte) extra contactmomenten, vragenlijsten en (op indicatie) interviews en/of video-observatie. Het contact met elkaar blijft totdat jullie kindje één jaar is. 

De groei van de hersenen van je kindje tijdens de zwangerschap en in de eerste paar maanden na de geboorte vormt de basis voor de verdere ontwikkeling. Hoe beter die basis is, hoe beter je kindje zich zal ontwikkelen. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk rust en ruimte te vinden, waarbij je samen met je partner aandacht geeft aan het kindje in de buik. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld de buik aaien, knuffelen, tegen de buik ‘praten’, liedjes zingen en samen bewegen, zoals wandelen. De goede verbindingen ontstaan doordat jullie aandacht geven aan en reageren op het kindje in de buik. Jouw reactie, die van je partner en andere mensen om jullie heen is nodig voor de ontwikkeling van de hersenen.

De eerste periode na de bevalling is voor veel ouders heel mooi, maar soms ook best zwaar. Er gebeurt van alles waar jullie aan moeten wennen. Het kost soms tijd en moeite om met alle nieuwe dingen om te gaan. En voor alle ouders geeft dit soms ook stress. Als de baby stress heeft of huilt kan hij of zij zichzelf nog niet geruststellen. De baby heeft jullie geruststelling en troost nodig om zich te kunnen ontspannen. Een baby is heel gevoelig. Wat betekent dat als jij stress hebt dat de baby dat ook voelt. Andersom, als de baby stress heeft en jij kalm bent, dan wordt de baby ook kalm. Op die manier leert de baby zich veilig te voelen. Dat is niet alleen belangrijk voor dat moment, maar ook voor de toekomst. 

Een beetje stress hoort bij het leven. Als de baby veel stress ervaart, zonder tussendoor te kalmeren en zich veilig te voelen, dan is dit niet gezond. Van te veel stress kan het lichaam ziek worden met mogelijk ook gevolgen voor de gezondheid later. Ook voor de hersencellen is langdurige ernstige stress niet gezond. Dan kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Dus de baby heeft het voor de ontwikkeling en gezondheid nodig om zich veilig te voelen in de relatie met jou en anderen. Dat lijkt misschien simpel, maar in de praktijk kan het soms moeilijk zijn om tijd, rust en ruimte te vinden om in contact met je baby te zijn. Wij willen daar met jou en je partner graag bij stil staan.

De relatie met de ouders is tijdens de eerste paar maanden na de geboorte enorm belangrijk voor de baby. Het is dus goed om hier samen aandacht voor te hebben.

 

Na aanmelding nodigen we jou en je partner uit voor een gesprek in het Erasmus MC. Tijdens het gesprek maken jullie kennis met een vast contactpersoon, jullie krijgen een overzicht van het team en jullie krijgen meer uitleg. Samen gaan we na wat nodig is om contact met jullie baby te maken en van daaruit een band op te bouwen. Je kunt ons zo vaak als nodig is bellen of mailen met vragen, dingen waar jullie tegen aanlopen of juist dingen delen wat goed gaat en waar jullie trots op zijn. We zijn er om jou en je partner zo goed mogelijk te begeleiden naar ondersteuning op een manier die bij jullie past! Wij zoeken vanuit onze kant een vaste contactmomenten op en daarbij maken we ook gebruik van vragenlijsten. Als jij of je partner behoefte hebben aan extra ondersteuning buiten ons team kunnen we je daarvoor verwijzen. Eén jaar na de geboorte van jullie kindje ronden we het contact met ons af. Wanneer je dan nog behoefte hebt aan aanvullende ondersteuning dan kunnen we je ook daarvoor verwijzen.