Zwangere

Je bent in verwachting en je krijgt daarom zorg van een verloskundige en/of dokter. De tijd om uitgebreid stil te staan bij de binding tussen jou en je (aanstaande) kind is er niet altijd, terwijl we vanuit onderzoek en ervaring weten dat dit juist belangrijk is. Daarnaast spelen soms omstandigheden een rol die het extra moeilijk maken. Je hebt bijvoorbeeld te maken met psychische klachten, veel stress, tienerzwangerschap of moeite met het begrijpen van dingen. Doordat er zoveel kansen liggen in een goede band met je baby willen we daar samen met jou wat vaker bij stil staan. Binnen het project Connect2Grow zijn hier verschillende momenten en manieren voor, zoals (korte) extra contactmomenten, vragenlijsten en (op indicatie) interviews en/of video-observatie. Wanneer je een partner hebt, betrekken we deze graag zoveel mogelijk bij. Verder behouden we het contact tot je kindje één jaar oud is. 

De groei van de hersenen van je kindje tijdens de zwangerschap en in de eerste paar maanden na de geboorte vormt de basis voor de verdere ontwikkeling. Hoe beter die basis is, hoe beter je kindje zich kan ontwikkelen. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk rust en ruimte te vinden om, samen met je partner of andere belangrijke personen om jou heen, aandacht te geven aan het kindje in je buik. Zo kun je de buik aaien, knuffelen, tegen je buik ‘praten’, liedjes zingen en bewegen, zoals wandelen. De goede verbindingen ontstaan doordat jij en anderen aandacht geven aan en reageren op het kindje in je buik. Jullie reacties zijn nodig voor de ontwikkeling van de hersenen!

De eerste periode na de bevalling is voor veel ouders heel mooi, maar soms ook best zwaar. Er gebeurt van alles waar je aan moet wennen. Het kost soms tijd en moeite om met alle nieuwe dingen om te gaan.  Dit kan soms leiden tot stress voor ouders. Als de baby stress heeft of huilt, kan hij of zij zichzelf nog niet geruststellen. De baby heeft jouw geruststelling en troost nodig om zich te kunnen ontspannen. Een baby is heel gevoelig. Als jij stress hebt dan voelt de baby dat ook. Andersom, als de baby stress heeft en jij kalm bent, dan wordt de baby ook kalm. Op die manier leert de baby zich veilig te voelen. Dat is niet alleen belangrijk voor dat moment, maar ook voor de toekomst. 

Een beetje stress hoort bij het leven. Als de baby veel stress ervaart, zonder tussendoor te kalmeren en zich veilig te voelen, dan is dit niet gezond. Van te veel stress kan het lichaam ziek worden met mogelijk ook gevolgen voor de gezondheid later. Ook voor de hersencellen is langdurige ernstige stress niet gezond. Dan kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby dat de baby zich veilig voelt in de relatie met jou en anderen. Dit lijkt misschien simpel, maar in de praktijk kan het soms moeilijk zijn om tijd, rust en ruimte te vinden om in contact met je baby te zijn. Wij willen daar met jou en eventueel je partner graag bij stil staan.

De relatie met de ouders is tijdens de eerste paar maanden na de geboorte enorm belangrijk voor de baby. Het is dus goed om hier samen aandacht voor te hebben.

 

Na aanmelding nodigen we je uit voor een gesprek in het Erasmus MC. Als je een partner hebt dan is het belangrijk dat deze mee komt. Tijdens het gesprek maak je kennis met je vaste contactpersoon, je krijgt een overzicht van het team en je krijgt meer uitleg. Samen gaan we na wat nodig is om contact met je baby te maken en van daaruit een band op te bouwen. Je kunt ons zo vaak als nodig is bellen of mailen met vragen, vertellen over dingen waar je tegen aanloopt of juist dingen delen wat goed gaat en waar je trots op bent. We zijn er om je zo goed mogelijk te begeleiden naar ondersteuning die bij jou past! Wij zoeken vanuit onze kant een aantal vaste momenten contact met je op en daarbij maken we ook gebruik van vragenlijsten. Als jij of je partner behoefte heeft aan extra ondersteuning buiten ons team, kunnen we je daarvoor verwijzen. Eén jaar na de geboorte van je kindje ronden we het contact met ons af. Als je dan nog behoefte hebt aan aanvullende ondersteuning, dan kunnen we je ook daarvoor verwijzen.

Omdat het project in de afrondingsfase zit, kunnen er geen nieuwe (aanstaande) ouders worden aangemeld.