De eerste maanden

De eerste periode na de bevalling is voor veel ouders heel mooi, maar soms ook best zwaar. Er gebeurt van alles waar je aan moet wennen. Het kost soms tijd en moeite om met alle nieuwe dingen om te gaan.  Dit kan soms leiden tot stress voor ouders. Als de baby stress heeft of huilt, kan hij of zij zichzelf nog niet geruststellen. De baby heeft jouw geruststelling en troost nodig om zich te kunnen ontspannen. Een baby is heel gevoelig. Als jij stress hebt dan voelt de baby dat ook. Andersom, als de baby stress heeft en jij kalm bent, dan wordt de baby ook kalm. Op die manier leert de baby zich veilig te voelen. Dat is niet alleen belangrijk voor dat moment, maar ook voor de toekomst. 

Een beetje stress hoort bij het leven. Als de baby veel stress ervaart, zonder tussendoor te kalmeren en zich veilig te voelen, dan is dit niet gezond. Van te veel stress kan het lichaam ziek worden met mogelijk ook gevolgen voor de gezondheid later. Ook voor de hersencellen is langdurige ernstige stress niet gezond. Dan kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby dat de baby zich veilig voelt in de relatie met jou en anderen. Dit lijkt misschien simpel, maar in de praktijk kan het soms moeilijk zijn om tijd, rust en ruimte te vinden om in contact met je baby te zijn. Wij willen daar met jou en eventueel je partner graag bij stil staan.

De relatie met de ouders is tijdens de eerste paar maanden na de geboorte enorm belangrijk voor de baby. Het is dus goed om hier samen aandacht voor te hebben.