Zwangerschap, geboorte en daarna

Voor de zwangerschap

Voordat je zwanger bent zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen. Voor algemene voorlichting over je kinderwens en zwangerschap, kun je terecht bij jouw eigen huisarts of een verloskundigen praktijk bij jou in de buurt. Verschillende omstandigheden kunnen de reden zijn waarom je vragen of twijfels hebt over je (mogelijke) zwangerschap of waarbij je al voor de zwangerschap graag hulp zou willen hebben.  

Ben je op zoek naar begeleiding tijdens de zwangerschap bij een psychiatrische aandoening? Veel verschillende instellingen bieden hiervoor zorg op maat. Je kunt onder andere terecht bij Antes, GGZ Delfland, Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie, Fivoor of Mentaal Beter. Voor gespecialiseerde zorg bij persoonlijkheidsstoornissen kun je terecht bij de Viersprong. Voor zorg gespecialiseerd in systeemtherapie en zorg gericht op het verbeteren van de partnerrelatie bij psychische problematiek kun je terecht bij Molemann mental health. Heb je moeite met het vinden van passende geestelijke gezondheidszorg? 1nP kan je hierbij helpen om de juiste behandelaar te vinden voor jouw behandelvraag. Het Erasmus MC biedt in het ziekenhuis ook verschillende behandelingen aan. Hiervoor kun je terecht bij de poli Zwangerschapspsychiatrie.

Heb je sociale problemen? Dan kun je terecht bij je eigen huisarts of jouw wijkteam

Voor vragen over zwangerschap en verslaving en hulp bij stoppen met gebruik van alcohol en drugs kun je terecht bij het Meldpunt Zwangeren van Antes. Zij zullen je ondersteunen in jouw lichamelijke en psychische gezondheid, jouw sociale situatie en de voorbereidingen voor het ouderschap. Ook kun je terecht op de verloskunde poli van het Erasmus MC

Heb je vragen over het voorkomen van een zwangerschap? Neem dan contact op met het programma Nu Niet Zwanger van de GGD. 

Tijdens de zwangerschap

Wanneer je zwanger bent krijg je verschillende vormen van begeleiding. Je kunt ook behoefte hebben aan extra begeleiding, hulp, informatie, of een instantie waar je terecht kunt met vragen over je aanstaande ouderschap en het opbouwen van een goede relatie met je kindje.  

Er zijn verschillende standaard momenten waarbij je contact hebt met een verloskundige van de verloskundigen praktijk waar jij je hebt aangemeld. Tussen 8 en 12 weken zwangerschap vindt daar een intake plaats en tussen 30 en 36 weken zal nog een gesprek plaatsvinden. Verder zijn tussendoor controles om te kijken hoe het met je ongeboren kindje gaat. Je kunt vrijwel alles waar je tegenaan loopt of waar je vragen over hebt bij jouw verloskundige kwijt. Zij kunnen meer vertellen over de bevalling, de kraamperiode en je vragen over borstvoeding beantwoorden. Verder kun je al voor de bevalling een afspraak met hen maken voor een bezoek bij jou thuis. Wanneer zij je niet kunnen helpen of niet direct de antwoorden op jouw vragen hebben, kunnen ze je wel helpen om contact te leggen met de juiste personen hiervoor. 

Zou je graag extra steun of begeleiding willen ontvangen tijdens jouw zwangerschap? Dan kun je terecht bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam. Zij hebben een breed aanbod aan hulp en informatie en kunnen jou toeleiden naar de hulp die bij jou past. Het Aanmeldpunt werkt direct samen met veel andere organisaties en instanties, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Home Start en het Erasmus MC. 

Al vroeg in de zwangerschap maak je kennis met het CJG: bij 22 weken wordt geadviseerd een vaccinatie tegen kinkhoest te halen. Kijk voor meer informatie hierover op: Een prik zo gepiept Heb je vragen over je aanstaande ouderschap en de opvoeding van jouw kind? Dan kun je hiervoor terecht bij het CJG. Zij organiseren onder andere groepsbijeenkomsten voor zwangeren en bieden digitale ondersteuning aan waar je direct aan iemand jouw vragen kan stellen of informatie kunt krijgen. Zo kun je met je partner gebruik maken van Ouderteam.nu. Hier worden ouders geholpen in hun voorbereidingen op het aanstaande ouderschap. In online sessies helpen zij bijvoorbeeld met het begrijpen van elkaars verwachtingen en helpen zij met communicatie oefeningen.  

Prenataal Stevig Ouderschap en Voorzorg bieden begeleiding voor toekomstige ouders en nieuwe ouders. Zij bieden extra ondersteuning en mogelijkheden om te praten over je eigen jeugd en je huidige situatie. De begeleiding vindt plaats in de vorm van huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige. 

Zoek je iemand die jou kan helpen met het verminderen van stress en het vergroten van jouw zelfredzaamheid? In jouw eigen wijk kun je geholpen worden door het wijkteam. Zij kunnen je helpen met veel verschillende problemen en maken hiervoor zorg op maat.

Vlak na de geboorte

Na de geboorte van je kindje krijg je weer hulp van verschillende mensen. Kort na de bevalling en bij problemen rondom de bevalling zal jouw verloskundige je helpen. In de eerste week na de bevalling (of langer wanneer nodig) word je geholpen door een kraamverzorgende. Zij helpen bij de verzorging van de baby en helpen in het huishouden. In die periode kun je alle vragen rondom je kindje, over het herstel na de bevalling en over de band met jouw kindje aan de kraamverzorgende stellen.

Na deze periode zal het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) je verder begeleiden in de opvoeding en gezondheid van je kindje. Wil je meer begeleiding bij het opvoeden van je kind? Dan kun je terecht bij het CJG voor Stevig Ouderschap. Voor vragen over jouw eigen gezondheid (zowel fysiek als mentaal) of die van je kindje kun je ook altijd terecht bij jouw eigen huisarts. Wanneer zij je vragen niet kunnen beantwoorden, of je niet kunnen helpen met jouw specifieke probleem, kunnen zij je verwijzen naar meer specialistische hulp.

Heb je in de eerste weken vragen over borstvoeding? Je kunt altijd vragen stellen aan jouw verloskundige en de kraamzorg. Wanneer zij niet direct jouw vragen kunnen beantwoorden, kunnen zij je doorverwijzen naar een lactatiespreekuur van je verloskundigen praktijk of van het CJG
Ben je opzoek naar advies over het gebruik van medicatie voor een psychiatrische aandoening in combinatie van borstvoeding? Dan kan je, naast jouw eigen verloskundigen, terecht bij jouw psychiater, Antes GGZ of Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie.
Heb je problemen met verslaving en ben je op zoek naar advies over het geven van borstvoeding? Hiervoor kun je terecht op de verloskunde afdeling van het Erasmus MC en bij Antes GGZ.