Het eerste jaar en daarna

Zoek je hulp bij het ouderschap en opvoeding of wil je jouw zelfredzaamheid als ouder vergroten? Dan zijn hiervoor in Rotterdam verschillende mogelijkheden.

Was je tijdens je zwangerschap al aangemeld bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam? Dan hebben zij na de geboorte van je kindje een breed aanbod aan hulp en informatie. Zij kunnen je helpen via huisbezoeken, voorlichting op hun website, dagboeken die zij beschikbaar stellen en andere zorg op maat. Ook kunnen zij je doorverwijzen naar extra hulp en ondersteuning, zoals van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Naast de standaard begeleiding, biedt het CJG (online) cursussen, groepsbijeenkomsten en digitale opvoedondersteuning over allerlei onderwerpen. Denk hierbij aan onderwerpen, zoals huilen, voeding, slapen, zindelijkheid en communiceren met je kindje. Vanaf 28 weken zwangerschap tot dat je kindje 7 jaar is kan Home-start helpen. Je krijgt steun van een vrijwilliger die een dagdeel per week bij jou thuiskomt. Met de vrijwilliger kun je bespreken waar jij problemen mee hebt, zodat jullie samen kunnen kijken naar hoe je dit zelf kan oplossen of waar je terecht kan voor hulp met dit probleem. 
Stevig Ouderschap biedt begeleiding voor nieuwe ouders. Zij bieden extra ondersteuning en mogelijkheden om te praten over je eigen jeugd en je huidige situatie. De begeleiding vindt plaats in de vorm van huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige. 

Wil je samen met jouw partner een betere ouder worden? CJG Rijnmond heeft hiervoor Ouderschap.nu. Hier worden ouders geholpen in het ouderschap. In online sessies helpen zij bijvoorbeeld met het begrijpen van elkaars verwachtingen en met communicatie oefeningen. Ook is er vanuit het CJG het project Moeders Informeren Moeders, waarbij je gekoppeld wordt aan een ervaren moeder die bij jou thuis langs komt. Bij haar kun je terecht met al jouw vragen en zorgen.

In je eigen wijk kun je geholpen worden door het wijkteam. Zij kunnen je helpen met veel verschillende vragen en maken hiervoor zorg op maat. Voor het versterken van de relatie met je kindje kunnen zij gebruik maken van bijvoorbeeld interventies als NIKA en VIPP-SD, waarbij met behulp van videobeelden samen met jullie bekeken wordt hoe je het contact met je kindje kunt versterken. Deze interventies worden aangeboden door onder andere Indigo, Youz en Enver, net als de Ouder-baby interventie.


Om een band te scheppen met je kindje is lichamelijk contact ook erg belangrijk. Tijdens een Shantala Babymassage geef je een liefdevolle ontspannende massage aan het hele lichaam van je kindje. Een les volgen over deze massages kan individueel of met een groep. Jezelf opgeven is mogelijk via het CJG.
Wanneer je problemen hebt met de hechting met je kind kun je terecht bij Youz expertisecentrum 0-6 jaar. Hier wordt therapie geboden voor zowel ouders als kinderen, in groepen of individueel. Heb je moeite met de hechting met je kindje vanwege een psychiatrische aandoening bij jezelf? Dan kun je terecht op de combipoli moeder-kind van het Erasmus MC.
 
Ondervind je huiselijk geweld? Stichting Arosa kan hierbij helpen. Zij bieden hulp voor het stoppen van het geweld en bieden opvang wanneer het niet stopt. Ook na het stoppen van het geweld kunnen zij hulp bieden, zowel thuis als in de opvang. Zij helpen je weer naar een veilig en zelfstandig bestaan, via onder andere cursussen in groepsverband en individuele trajecten. Ook bieden zij specifieke ondersteuning bij de opvoeding en hulp in het ouderschap na geweld. 
Heb je zelf problemen met agressie of gewelddadig gedrag? Fivoor kan hierbij hulp bieden en helpen voorkomen dat je terugvalt in het probleemgedrag. Zij bieden zowel individuele- als groepsbehandelingen. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het begrijpen van jouw gedachten, het veranderen van het gevoel en de reactie die deze gedachtes uitlokken en het leren omgaan met jouw agressie. 
Ook het CJG kan helpen je kind op te voeden zonder het gebruik van geweld.

Ben je verslaafd of verslaafd geweest aan alcohol of harddrugs? Voor behandeling van je verslaving en het voorkomen dat je weer gaat gebruiken kun je terecht bij Antes GZ. Zij helpen je graag met het zorgen voor een zo goed mogelijke start van het leven van jouw kindje en stellen hier samen met jou doelen voor. Zij ondersteunen je in jouw lichamelijke en psychische gezondheid, jouw sociale situatie en de voorbereidingen voor het ouderschap.   
Ook kun je terecht op de verloskunde poli van het Erasmus MC
Wanneer er geen verslavende middelen meer in het lichaam van je kindje aanwezig zijn, kun je terecht bij Brijder Kliniek Ouder en Kind. In deze gezinskliniek wordt er gefocust op jouw herstel en het zelfstandig en veilig leren leven met je kindje gedurende een opname van maximaal 6 tot 8 maanden. Ook bieden zij een programma aan voor verslaafde ouders waarbij je niet wordt opgenomen.  

Heb je een (lichte) verstandelijke beperking? Dan kan je voor extra ondersteuning terecht bij verschillende organisaties, waaronder ASVZ, Middin, Pamijer of MEE Rotterdam Rijnmond. Zij bieden allemaal zorg op maat. Dit betekent dat ze je kunnen helpen met dat wat jij nodig hebt, zoals samen kijken naar wat er allemaal nodig is voor het kindje, overzicht houden in de kosten die erbij komen kijken en ondersteunen in het ouderschap.