Connect2Grow is een programma om de ouder-kindrelatie te versterken al vanaf de zwangerschap
Lokale ondersteuning en begeleiding regio Rotterdam.
Informatie
Voor de zwangerschap
Wil je graag zwanger worden en heb je vragen hierover omdat je bekend bent met een psychiatrische aandoening? Veel verschillende instellingen bieden hiervoor zorg op maat. Je kunt onder andere terecht bij Antes, GGZ Delfland, Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie, Fivoor, of Mentaal Beter. Voor gespecialiseerde zorg bij persoonlijkheidsstoornissen kun je terecht bij de Viersprong. Voor zorg gespecialiseerd in systeemtherapie en zorg gericht op het verbeteren van de partnerrelatie bij psychische problematiek kun je terecht bij Molemann mental health. Het Erasmus MC biedt in het ziekenhuis ook verschillende behandelingen aan. Hiervoor kun je terecht bij de poli Zwangerschapspsychiatrie.
Heb je sociale problemen zoals problemen met geld, huisvesting, werk en problemen in de thuissituatie? Dan kun je terecht bij je eigen huisarts of jouw wijkteam.
Voor vragen over zwangerschap en verslaving en hulp bij stoppen met gebruik van alcohol en drugs kun je terecht bij het Meldpunt Zwangeren van Antes. Zij zullen je ondersteunen in jouw lichamelijke en psychische gezondheid, jouw sociale situatie en de voorbereidingen voor het ouderschap. Ook kun je terecht op de verloskunde poli van het Erasmus MC.
Heb je vragen over het voorkómen van een zwangerschap? Neem dan contact op met het programma Nu Niet Zwanger van de GGD.
“Ik heb twintig jaar slechte ervaring met hulpverlening, ik ben 20 jaar alleen aan het overleven in Nederland. Ik vertrouwde geen hulpverlening. Ik weet nu dat mensen kunnen helpen.”
“Connect2Grow zou handig zijn voor moeders en partners, die nog helemaal geen kinderen hebben. Als iemand echt net een nieuw kindje heeft en die heeft nog helemaal geen ervaringen, dan is het wel heel handig dat ze een beetje hulp krijgen.”
“Ik vind heel erg fijn dat Connect2Grow er was, dat wanneer ik belde, waren jullie bereikbaar. Samen oplossingen zoeken of wat dan ook. Jullie stonden altijd klaar voor mij. En dat vond ik belangrijk. Ze luisteren naar je…”
“De gynaecoloog, zij belde mij ook af en toe op. Dat zijn echt fijne dingen, want ze luisteren naar je. Zij ging gewoon meedenken. Ze zei van ‘Je bent sterk!’ bijvoorbeeld. ‘Komt goed, nog een beetje erbij’”
Tijdens de zwangerschap
Zou je graag extra steun of begeleiding willen ontvangen tijdens jouw zwangerschap? Dan kun je terecht bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam. Zij hebben een breed aanbod aan hulp en informatie en kunnen jou toeleiden naar de hulp die bij jou past. Het Aanmeldpunt werkt direct samen met veel andere organisaties en instanties, zoals het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), Home Start en het Erasmus MC.
Vlak na de geboorte
Na de geboorte van je kind krijg je weer hulp van verschillende mensen.
Kort na de bevalling en bij problemen rondom de bevalling zal jouw verloskundige je helpen. Na deze periode zal het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) je verder begeleiden in de opvoeding en gezondheid van je kind. Ben je opzoek naar advies over het gebruik van medicatie voor een psychiatrische aandoening in combinatie van borstvoeding? Dan kan je, naast jouw eigen verloskundigen, terecht bij jouw psychiater, Antes GGZ of Praktijk voor Zwangerschap en Psychiatrie.
Heb je problemen met verslaving en ben je op zoek naar advies over het geven van borstvoeding? Hiervoor kun je terecht op de verloskunde afdeling van het Erasmus MC en bij Antes GGZ.
Connect2Fathers
Vanuit Connect2Grow is Connect2Fathers ontstaan. Connect2Fathers richt zich op het ondersteunen van vaders. Om zo hun (aanstaand) vaderschap te stimuleren en te helpen ontwikkelen. Connect2Fathers richt zich op een actief netwerk van personen en instanties die zich bezig houden met vaderschap en vaderschapsemancipatie. Doe jij ook mee?
Kijk voor meer informatie over Connect2Fathers en vaderschap op:
Het eerste jaar en daarna
Zoek je hulp bij het ouderschap en opvoeding of wil je jouw zelfredzaamheid als ouder vergroten? Dan zijn hiervoor in Rotterdam verschillende mogelijkheden.
Was je tijdens je zwangerschap al aangemeld bij het Aanmeldpunt Moeders van Rotterdam? Dan hebben zij na de geboorte van je kind een breed aanbod aan hulp en informatie. Zij kunnen je helpen via huisbezoeken, voorlichting op hun website, dagboeken die zij beschikbaar stellen en andere zorg op maat. Ook kunnen zij je doorverwijzen naar extra hulp en ondersteuning, zoals van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
Naast de standaard begeleiding, biedt het CJG (online) cursussen, groepsbijeenkomsten en digitale opvoedondersteuning over allerlei onderwerpen. Denk hierbij aan onderwerpen, zoals huilen, voeding, slapen, zindelijkheid en communiceren met je kind. Vanaf 28 weken zwangerschap tot dat je kind 7 jaar is kan Home-start helpen. Je krijgt steun van een vrijwilliger die een dagdeel per week bij jou thuiskomt. Met de vrijwilliger kun je bespreken waar jij problemen mee hebt, zodat jullie samen kunnen kijken naar hoe je dit zelf kan oplossen of waar je terecht kan voor hulp met dit probleem.
Stevig Ouderschap biedt begeleiding voor nieuwe ouders. Zij bieden extra ondersteuning en mogelijkheden om te praten over je eigen jeugd en je huidige situatie. De begeleiding vindt plaats in de vorm van huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige.
Wil je samen met jouw partner een betere ouder worden? CJG Rijnmond heeft hiervoor Ouderschap.nu. Hier worden ouders geholpen in het ouderschap. In online sessies helpen zij bijvoorbeeld met het begrijpen van elkaars verwachtingen en met communicatie oefeningen. Ook is er vanuit het CJG het project Moeders Informeren Moeders, waarbij je gekoppeld wordt aan een ervaren moeder die bij jou thuis langs komt. Bij haar kun je terecht met al jouw vragen en zorgen.
In je eigen wijk kun je geholpen worden door het wijkteam. Zij kunnen je helpen met veel verschillende vragen en maken hiervoor zorg op maat. Voor het versterken van de relatie met je kind kunnen zij gebruik maken van bijvoorbeeld interventies als NIKA en VIPP-SD, waarbij met behulp van videobeelden samen met jullie bekeken wordt hoe je het contact met je kind kunt versterken. Deze interventies worden aangeboden door onder andere Indigo, Youz en Enver, net als de Ouder-baby interventie.
Om een band te scheppen met je kind is lichamelijk contact ook erg belangrijk. Tijdens een Shantala Babymassage geef je een liefdevolle ontspannende massage aan het hele lichaam van je kind. Een les volgen over deze massages kan individueel of met een groep. Jezelf opgeven is mogelijk via het CJG.
Wanneer je problemen hebt met de hechting met je kind kun je terecht bij Youz expertisecentrum 0-6 jaar. Hier wordt therapie geboden voor zowel ouders als kinderen, in groepen of individueel. Heb je moeite met de hechting met je kind vanwege een psychiatrische aandoening bij jezelf? Dan kun je terecht op de combipoli moeder-kind van het Erasmus MC.
Ondervind je huiselijk geweld? Stichting Arosa kan hierbij helpen. Zij bieden hulp voor het stoppen van het geweld en bieden opvang wanneer het niet stopt. Ook na het stoppen van het geweld kunnen zij hulp bieden, zowel thuis als in de opvang. Zij helpen je weer naar een veilig en zelfstandig bestaan, via onder andere cursussen in groepsverband en individuele trajecten. Ook bieden zij specifieke ondersteuning bij de opvoeding en hulp in het ouderschap na geweld.
Heb je zelf problemen met agressie of gewelddadig gedrag? Fivoor kan hierbij hulp bieden en helpen voorkomen dat je terugvalt in het probleemgedrag. Zij bieden zowel individuele- als groepsbehandelingen. Zij kunnen bijvoorbeeld helpen bij het begrijpen van jouw gedachten, het veranderen van het gevoel en de reactie die deze gedachtes uitlokken en het leren omgaan met jouw agressie. Ook het CJG kan helpen je kind op te voeden zonder het gebruik van geweld.
Heb je een verslaving (gehad) aan alcohol of harddrugs? Voor behandeling van je verslaving en het voorkomen dat je weer gaat gebruiken kun je terecht bij Antes GZ. Zij helpen je graag met het zorgen voor een zo goed mogelijke start van het leven van jouw kind en stellen hier samen met jou doelen voor. Zij ondersteunen je in jouw lichamelijke en psychische gezondheid, jouw sociale situatie en de voorbereidingen voor het ouderschap.
Ook kun je terecht op de verloskunde poli van het Erasmus MC.
Wanneer er geen verslavende middelen meer in het lichaam van je kind aanwezig zijn, kun je terecht bij Brijder Kliniek Ouder en Kind. In deze gezinskliniek wordt er gefocust op jouw herstel en het zelfstandig en veilig leren leven met je kind gedurende een opname van maximaal 6 tot 8 maanden. Ook bieden zij een programma aan voor verslaafde ouders waarbij je niet wordt opgenomen.
Heb je een (lichte) verstandelijke beperking? Dan kan je voor extra ondersteuning terecht bij verschillende organisaties, waaronder ASVZ, Middin, Pamijer of MEE Rotterdam Rijnmond. Zij bieden allemaal zorg op maat. Dit betekent dat ze je kunnen helpen met dat wat jij nodig hebt, zoals samen kijken naar wat er allemaal nodig is voor het kind. Of overzicht houden in de kosten die erbij komen kijken en ondersteunen in het ouderschap.
Starten in jouw regio?
Connect2Grow is ook beschikbaar voor jouw netwerk. Wij delen graag onze kennis met andere netwerken.
Wil je als VSV, Coalitie Kansrijke Start, CJG (Centrum voor Jeugd en gezin) of vanuit een ander samenwerkingsverband met het programma Connect2Grow aan de slag, dan kan je contact met ons opnemen.