Hilmar Bijma
Gynaecoloog
Mijke Lambregtse-van den Berg
Psychiater/Kinder- en Jeugdpsychiater
Rob Rieken
Kinder- en Jeugdpsychiater
Esther van Efferen
Orthopedagoog-Generalist
Toolkit
Binnen Connect2Grow is een toolkit ontwikkeld om de kwaliteit van de ouder-kindrelatie in kaart te brengen. Professionals kunnen hiermee direct aan de slag in hun dagelijkse praktijk. De toolkit geeft handvatten voor het in kaart brengen, samen bespreken, inzetten ondersteuning en monitoring van de ouder-kindrelatie bij (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden. Denk hierbij aan (aanstaande) ouders met psychiatrische problematiek en/of (vroegkinderlijk) trauma.
Het in kaart brengen van de ouder-kindrelatie, kan met name samen met ouders worden gedaan door professionals in de geboortezorg, zoals verloskundigen en gynaecologen. Daarnaast kunnen ook andere professionals die werken met (aanstaande) ouders in kwetsbare omstandigheden een rol hierin hebben. Bekijk en download de Handreiking In kaart brengen van de ouder-kindrelatie met de daarbij behorende stappenplannen.
- Bijlage 1a Anamnese psychische klachten en ouder-kindrelatie
- Bijlage 1b R4U Vragen welzijn en psychische klachten met verwijzing
- Stappenplan psychische klachten
- Stappenplan vroegkinderlijk trauma
- Stappenplan psychofarmaca
- Lijsten hoogcomplexe psychofarmaca
- Stappenplan ernstige stress
- Stappenplan middelengebruik
- Stappenplan onbedoelde zwangerschap
- Stappenplan steun ouder-kindrelatie
- Stappenplan traumatische bevalling in voorgeschiedenis of ernstige angst
Bekijk en download de folders voor professionals Het belang van een optimale ouder-kindrelatie en De impact van psychiatrische problemen bij (aanstaande) ouders op de ouder-kindrelatie.
Om deze informatie met (aanstaande) ouders te kunnen bespreken, kun je gebruik maken van de praktische info-sheet voor ouders: Elementen ouder-kindrelatie, Belang ouder-kindrelatie en Contact maken tijdens de zwangerschap.
Wanneer (aanstaande) ouders neerslachtige gevoelens ervaren, is het goed deze met hen bespreekbaar te maken. Zowel met (aanstaande) moeders als met (aanstaande) vaders. Hierbij kun je gebruik maken van de praktische info-sheets Donkere wolken vrouw en Donkere wolken man.
Na het samen in kaart brengen van de ouder-kindrelatie, bespreek je met ouders samen wat passende ondersteuning kan zijn. In de praktijk zal dit met name gedaan kunnen worden door professionals in de geboortezorg, kraamverzorgenden, jeugdverpleegkundigen, jeugdartsen, gezinscoaches en medewerkers binnen wijk- en jeugdteams. Bekijk en download de Handreiking Samen bespreken van de ouder-kindrelatie.
Na het met ouders samen bespreken van eventuele passende ondersteuning, kunnen ouders hier vervolgens ook mee starten als zij dit willen. Er zijn verschillende mogelijkheden om de ouder-kindrelatie te ondersteunen. Bekijk en download de Handreiking Inzetten ondersteuning en monitoring van de ouder-kindrelatie.
Wanneer (aanstaande) ouders neerslachtige gevoelens ervaren, is het goed deze met hen bespreekbaar te maken. Zowel met (aanstaande) moeders als met (aanstaande) vaders. Hierbij kun je gebruik maken van de praktische info-sheets Donkere wolken vrouw en Donkere wolken man.
De volgende vragenlijsten kunnen worden ingezet voor het evalueren en monitoren van de ouder-kindrelatie. Bekijk de korte informatiefilmpjes.
Adverse Childhood Experiences (ACE)
The Edinburgh (Postnatal) Depression Scale (EPDS)
The Experiences in Close Relationships Questionnaire – Revised (ECR-R)
Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire (WDEQ)
PTSD Checklist for the DSM-5 (PCL-5)
Postpartum Bonding Questionnaire (PBQ)
Paternal Antenatal Attachment Scale (PAAS)
Maternal Antenatal Attachment Scale (MAAS)
Jeugd Trauma Vragenlijst (JTV)
Starten in jouw regio?
Connect2Grow is ook beschikbaar voor jouw netwerk. Wij delen graag onze kennis met andere netwerken.
Wil je als VSV, Coalitie Kansrijke Start, CJG (Centrum voor Jeugd en gezin) of vanuit een ander samenwerkingsverband met het programma Connect2Grow aan de slag, dan kan je contact met ons opnemen.