Connect2Grow is een programma om de ouder-kindrelatie te versterken al vanaf de zwangerschap

De ouder-kindrelatie vormt de basis voor de ontwikkeling en de gezondheid van het (ongeboren) kind. De ouder-kindrelatie begint al tijdens de zwangerschap.

Voor Tijdens Vlak na Eerste jaarConnect2fathers

Informatie
Voor de zwangerschap

Voordat je zwanger bent zijn er verschillende instanties die je kunnen helpen. Voor algemene voorlichting over je kinderwens en zwangerschap, kun je terecht bij jouw eigen huisarts of een verloskundigen praktijk bij jou in de buurt. Verschillende omstandigheden kunnen de reden zijn waarom je vragen of twijfels hebt over je (mogelijke) zwangerschap of waarbij je al voor de zwangerschap graag hulp zou willen hebben.  

Ben je op zoek naar begeleiding tijdens de zwangerschap bij een psychiatrische aandoening? Veel verschillende instellingen voor Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) bieden hiervoor zorg op maat. Kijk in jouw regio welke GGZ-instellingen welke zorg bieden via: Zorgkaart Nederland. Je hebt hiervoor een verwijzing van je huisarts nodig. Of vraag bij je huisarts ondersteuning van een POH-GGZ (PraktijkOndersteunerHuisarts). 

Heb je sociale problemen zoals problemen met geld, huisvesting, werk en problemen in de thuissituatie? Dan kun je terecht bij je eigen huisarts of jouw een wijkteam/sociaal team binnen jouw gemeente. 

Heb je vragen over het voorkómen van een zwangerschap? Neem dan contact op met het programma Nu Niet Zwanger van de GGD. 

“Ik heb twintig jaar slechte ervaring met hulpverlening, ik ben 20 jaar alleen aan het overleven in Nederland. Ik vertrouwde geen hulpverlening. Ik weet nu dat mensen kunnen helpen.”

“Connect2Grow zou handig zijn voor moeders en partners, die nog helemaal geen kinderen hebben. Als iemand echt net een nieuw kindje heeft en die heeft nog helemaal geen ervaringen, dan is het wel heel handig dat ze een beetje hulp krijgen.”

“Ik vind heel erg fijn dat Connect2Grow er was, dat wanneer ik belde, waren jullie bereikbaar. Samen oplossingen zoeken of wat dan ook. Jullie stonden altijd klaar voor mij. En dat vond ik belangrijk. Ze luisteren naar je…”

“De gynaecoloog, zij belde mij ook af en toe op. Dat zijn echt fijne dingen, want ze luisteren naar je. Zij ging gewoon meedenken. Ze zei van ‘Je bent sterk!’ bijvoorbeeld. ‘Komt goed, nog een beetje erbij’”

Tijdens de zwangerschap

De groei van de hersenen van je kind tijdens de zwangerschap en in de eerste paar maanden na de geboorte vormt de basis voor de verdere ontwikkeling. Hoe beter die basis is, hoe beter je kind zich kan ontwikkelen. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk rust en ruimte te vinden om, samen met je partner of andere belangrijke personen om jou heen, aandacht te geven aan het kind in je buik. Zo kun je de buik aaien, knuffelen, tegen je buik ‘praten’, liedjes zingen en bewegen, zoals wandelen. De goede verbindingen ontstaan doordat jij en anderen aandacht geven aan en reageren op het kind in je buik. Jullie reacties zijn nodig voor de ontwikkeling van de hersenen!

Wanneer je zwanger bent krijg je verschillende vormen van begeleiding. Je kunt ook behoefte hebben aan extra begeleiding, hulp, informatie, of een instantie waar je terecht kunt met vragen over je aanstaande ouderschap en het opbouwen van een goede relatie met je kind. Er zijn verschillende standaard momenten waarbij je contact hebt met een verloskundige van de verloskundigen praktijk waar jij je hebt aangemeld. Tussen 8 en 12 weken zwangerschap vindt daar een intake plaats en tussen 30 en 36 weken zal nog een gesprek plaatsvinden. Verder zijn tussendoor controles om te kijken hoe het met je ongeboren kind gaat. Je kunt vrijwel alles waar je tegenaan loopt of waar je vragen over hebt bij jouw verloskundige kwijt. Zij kunnen meer vertellen over de bevalling, de kraamperiode en je vragen over borstvoeding beantwoorden. Verder kun je al voor de bevalling een afspraak met hen maken voor een bezoek bij jou thuis. Wanneer zij je niet kunnen helpen of niet direct de antwoorden op jouw vragen hebben, kunnen ze je wel helpen om contact te leggen met de juiste personen hiervoor.

Zou je graag extra steun of begeleiding willen ontvangen tijdens jouw zwangerschap? Kijk dan wat er in jouw regio mogelijk is. Je kunt met veel vragen al tijdens je zwangerschap terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Prenataal Stevig Ouderschap en Voorzorg bieden begeleiding voor toekomstige ouders en nieuwe ouders. Zij bieden extra ondersteuning en mogelijkheden om te praten over je eigen jeugd en je huidige situatie. De begeleiding vindt plaats in de vorm van huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige.

Zoek je iemand die jou kan helpen met het verminderen van stress en het vergroten van jouw zelfredzaamheid? In jouw eigen wijk kun je geholpen worden door het wijkteam/sociaal team. Zij kunnen je helpen met veel verschillende problemen en maken hiervoor zorg op maat. Ga in jouw gemeente na waar jij je kunt aanmelden.

Voorbeelden om als vader al zo vroeg mogelijk een band op te bouwen met je kind zijn:

  • Tijdens de zwangerschap je hand op de buik van je partner leggen om je kind te voelen.
  • Tegen je kind praten en liedjes zingen tijdens de zwangerschap.
  • Meegaan naar de zwangerschapscontroles.
  • Om een echofoto vragen.
  • Tijd nemen met je partner om stil te staan bij het komende ouderschap: hoe gaan jullie samen de zorg vorm geven? Ook kan een massage fijn zijn voor je partner. En die ontspanning heeft ook een gunstig effect op je (ongeboren) kind.
  • Als vader buidelen met je kind (skin-to-skin contact), warmte en aandacht geven, gebruik maken van jouw ‘pappadag’ en jouw verantwoordelijkheid als vader nemen. Wees zichtbaar aanwezig voor jouw kind: met eigen plezier en blijdschap! Zowel tijdens de zwangerschap als direct na de geboorte.
  • Deel als vader jouw belevingen, wensen en activiteiten met andere vaders, bijvoorbeeld via een blog of boek met ervaringsverhalen. Vaders helpen vaders.
  • Dat werkt laagdrempelig en geeft onderlinge steun.
  • Maak als vader optimaal gebruik van de vaderschapsverlofregelingen, in goed overleg met jouw werkgever. En geef hier tips over aan andere vaders.

Connect2Fathers

Vanuit Connect2Grow is het idee voor Connect2Fathers ontstaan. Connect2Fathers richt zich op het ontwikkelen van een actief netwerk van personen en instanties die zich bezig houden met vaderschap en vaderschapsemancipatie. Kijk voor meer informatie over Connect2Fathers en vaderschap op:

Connect2Fathers
Vadermagazine
Papablogger
Webinar

Vlak na de geboorte

De eerste periode na de bevalling is voor veel ouders heel mooi, maar soms ook best zwaar. Er gebeurt van alles waar je aan moet wennen. Het kost soms tijd en moeite om met alle nieuwe dingen om te gaan. Dit kan soms leiden tot stress voor ouders. Als de baby stress heeft of huilt, kan hij of zij zichzelf nog niet geruststellen. De baby heeft jouw geruststelling en troost nodig om zich te kunnen ontspannen. Een baby is heel gevoelig. Als jij stress hebt dan voelt de baby dat ook. Andersom, als de baby stress heeft en jij kalm bent, dan wordt de baby ook kalm. Op die manier leert de baby zich veilig te voelen. Dat is niet alleen belangrijk voor dat moment, maar ook voor de toekomst.

Een beetje stress hoort bij het leven. Als de baby veel stress ervaart, zonder tussendoor te kalmeren en zich veilig te voelen, dan is dit niet gezond. Van te veel stress kan het lichaam ziek worden met mogelijk ook gevolgen voor de gezondheid later. Ook voor de hersencellen is langdurige ernstige stress niet gezond. Dan kunnen de hersenen zich niet goed ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk voor de ontwikkeling en de gezondheid van de baby dat de baby zich veilig voelt in de relatie met jou en anderen. Dit lijkt misschien simpel, maar in de praktijk kan het soms moeilijk zijn om tijd, rust en ruimte te vinden om in contact met je baby te zijn. Het is dan fijn als anderen je hierbij kunnen ondersteunen!

Na de geboorte van je kind krijg je hulp van verschillende mensen. Kort na de bevalling en bij problemen rondom de bevalling zal jouw verloskundige je helpen. In de eerste week na de bevalling (of langer wanneer nodig) word je geholpen door een kraamverzorgende. Zij helpen bij de verzorging van de baby en helpen in het huishouden. In die periode kun je alle vragen rondom je kind, over het herstel na de bevalling en over de band met jouw kind aan de kraamverzorgende stellen.
Na deze periode zal het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) je verder begeleiden in de opvoeding en gezondheid van je kind. Wil je meer begeleiding bij het opvoeden van je kind? Dan kun je terecht bij het CJG voor Stevig Ouderschap. Voor vragen over jouw eigen gezondheid (zowel fysiek als mentaal) of die van je kind kun je ook altijd terecht bij jouw eigen huisarts. Wanneer zij je vragen niet kunnen beantwoorden, of je niet kunnen helpen met jouw specifieke probleem, kunnen zij je verwijzen naar meer specialistische hulp.
Heb je in de eerste weken vragen over borstvoeding? Je kunt altijd vragen stellen aan jouw verloskundige en de kraamzorg. Wanneer zij niet direct jouw vragen kunnen beantwoorden, kunnen zij je doorverwijzen naar een lactatiespreekuur van je verloskundigen praktijk of van het CJG.

Het eerste jaar en daarna

Zoek je hulp bij het ouderschap en opvoeding of wil je jouw zelfredzaamheid als ouder vergroten? Dan zijn er in jouw regio vaak verschillende mogelijkheden. Informeer bijvoorbeeld bij het CJG wat zij of anderen te bieden hebben.
Naast de standaard begeleiding, biedt het CJG namelijk ook (online) cursussen, groepsbijeenkomsten en digitale opvoedondersteuning over allerlei onderwerpen. Denk hierbij aan onderwerpen, zoals huilen, voeding, slapen, zindelijkheid en communiceren met je kind. Zo biedt Stevig Ouderschap begeleiding voor nieuwe ouders. Zij geven extra ondersteuning en hebben mogelijkheden om te praten over je eigen jeugd en je huidige situatie. De begeleiding vindt plaats in de vorm van huisbezoeken van een jeugdverpleegkundige.
Vanaf 28 weken zwangerschap tot dat je kind 7 jaar is kan Home-start helpen. Je krijgt steun van een vrijwilliger die een dagdeel per week bij jou thuiskomt. Met de vrijwilliger kun je bespreken waar jij problemen mee hebt, zodat jullie samen kunnen kijken naar hoe je dit zelf kan oplossen of waar je terecht kan voor hulp met dit probleem.

In je eigen wijk kun je geholpen worden door het wijkteam/sociale team/jeugdteam. Zij kunnen je helpen met veel verschillende vragen en maken hiervoor zorg op maat. Voor het versterken van de relatie met je kind kunnen zij gebruik maken van bijvoorbeeld interventies als NIKA en VIPP-SD, waarbij met behulp van videobeelden samen met jullie bekeken wordt hoe je het contact met je kind kunt versterken.

Om een band te scheppen met je kind is lichamelijk contact ook erg belangrijk. Tijdens een Shantala Babymassage geef je een liefdevolle ontspannende massage aan het hele lichaam van je kind. Een les volgen over deze massages kan individueel of met een groep. Jezelf opgeven is mogelijk via het CJG.

Rotterdam

Connect2Grow is gestart in Rotterdam, daarom hebben we veel specifieke informatie over lokale ondersteuning en begeleiding in die regio.

Woon je in de regio Rotterdam? Bekijk dan onze speciale pagina met veel links naar lokale hulpinstellingen waar je terecht kunt.

Regio Rotterdam